Renkler ve Yemekler: Hangi Renkte Hangi Vitaminler Var?

25-02-2020 11:08
Renkler ve Yemekler: Hangi Renkte Hangi Vitaminler Var?

Renkler ve Yemekler: Hangi Renkte Hangi Vitaminler Var?

 

Sebzeler ve meyveler beş renk kategorisine ayrılır; yeşil, kırmızı, mor, turuncu ve beyaz. Renkler, meyve ve sebzelerin içerdiği polifenol türünü etkiler. Bu nedenle her rengin tatlılığı, kokusu ve dayanıklılığı birbirinden farklıdır. Gökkuşağı stili beslenerek her rengi beslenme planında kullanmak, sağlığınız için son derece faydalıdır.

 

Aşağıdaki önerileri okuyarak tariflerinizi daha fazla renkle doldurabilirsiniz. Afiyet olsun!

 

Kırmızı

 


 

 

 

Domates, biber, kızılcık, çilek

 

Kırmızı meyve ve sebzeler, iyi kalp sağlığı ve daha düşük kanser riski ile bağlantılı olan likopen adı verilen doğal bir pigment ile renklendirilmiştir. Çoğu kırmızı meyve ve sebze, bağışıklık sistemimizi korumaya yardımcı olan C vitamini bakımından zengindir. Lezzetli ve kolay bir hafta sonu öğle yemeği için tatlı kırmızıbiberleri ızgara biftekle eşleştirin.

 

Mor

 


 

 

Patlıcan, böğürtlen, yaban mersini, frenk üzümü, nar, siyah kiraz, siyah üzüm

 

Patlıcan ve yaban mersini gibi meyve ve sebze üzerindeki koyu mor renk, antosiyanin adı verilen bir maddeden kaynaklanmaktadır. Bu antioksidan hücreleri korur ve inme, kalp hastalığı ve kanser riskini azaltmaya yardımcı olur. Koyu rengin, yiyecekleri güneşten koruduğu düşünülmektedir. Lezzetli patlıcanlarla kendi bruschetta yorumunuzu yapabilirsiniz.

 

Turuncu

 


 

 

Havuç, kabak, tatlı patates, portakal, kabak, kayısı


Turuncu renkteki pek çok meyve ve sebzenin rengi, beta-karoten adı verilen iyi bilinen bir karotenoidden kaynaklanmaktadır. Karanlıkta görmek için havuç yememizin bir nedeni var; beta-karoten, gözlerimiz için harika olan A vitamini ile doludur. Süper besleyici bir öğle yemeği için çiğ rendelenmiş havuç ve diğer renkli rendelenmiş sebze ile pişmiş harika bir patates yemeği yapın.

 

Yeşil

 

 

 

 

Brokoli, lahana, ıspanak, lahana, bezelye, kale, marul, bakla, hindiba, salata yaprakları

 

Yeşil sebzede çeşitli besinler vardır. Ispanak gibi yapraklı yeşillikler, hamile kadınlar için harika olan iyi bir folat kaynağıdır ve normal kas fonksiyonuna yardımcı olan potasyum, sinir sistemimize katkıda bulunur. Çoğu yeşil sebze, azalmış kanser riskine bağlı indoller ve saponinler içerir. Bir sonraki sefer noodle’ınızı yeşil sebzelerle hazırlamayı deneyin!

 

Beyaz

 


 

 

Soğan, sarımsak, turp

 

Sebze ailesinin bu beyaz ve lezzetli üyeleri, sarımsakta bulunan ve antiviral ve antibakteriyel özelliklere sahip olduğu bilinen allisin gibi çeşitli iyi maddeler içerir. Ayrıca genellikle soğanlarda bulunan ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilecek quercetin de bu sebzelerde mevcuttur. Salatanıza turp, yemeklerinize soğan ve sarımsak ekleyerek beyaz sebzelerin mucizevi faydalarından yararlanabilirsiniz.





IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.