Uzakdoğu Mutfağının Sağlık Sırları

26-06-2019 16:45
Uzakdoğu Mutfağının Sağlık Sırları

Uzakdoğu Mutfağının Sağlık Sırları

 

Pek çok benzersiz yönü ile dünyanın her yerinden milyonlarca kişinin merakını üzerine toplayan Asya kültürünün en farklı taraflarından biri de mutfağıdır. Asya kültüründe yemek, sağlıklı yaşamı yaratmak üzere vardır. Bu yazımızda Uzakdoğu mutfağının neden sağlıkla bu kadar özdeşleştirildiğini anlattık. Keyifli okumalar!


Hint, Malay, Japon, Çin mutfaklarının birlikte düşünülebileceği Uzakdoğu mutfağı, Asya mutfağı olarak da adlandırılabilir. Bu mutfak; besleyici ve dengeli bir yemek kültürünü içinde barındırır. Asya kökenli pirinç taneleri, nişastalı kökler, baklagiller, fasulye çeşitleri, fermente gıdalar, sebze ve meyvelerin birçok kronik rahatsızlığa karşı koruma sağladığına inanılmaktadır. Siz de bu mutfağın bazı özelliklerini günlük diyetinizde uygulayarak daha sağlıklı ve farkındalık sahibi bir beslenme düzenine sahip olabilirsiniz. İşte Uzakdoğu yeme kültüründeki en önemli sağlık ipuçları:

 

Sık Sık Çorba İçin

 


 

 

 

Uzakdoğu kültüründe evde pişmiş çorbaların çoğu; ıspanak gibi yapraklı ve lotus kökü gibi sert farklı sebzelerin bir kombinasyonu ile tavuk, dana ya da balık kemiklerinin bir araya gelmesinden oluşur. Sebzelerin ve et suyunun birleşimi size her kaşıkta vitamin ve mineral değeri sunar. Yani küçük bir miktar çorba bile, kısa sürede vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri almanızı sağlar. Uzakdoğu çorbalarının -içeriğine de bağlı olarak- iyileştirme gücüne sahip olduğuna inanılır. Sadece grip, ateş ya da boğaz ağrısı gibi hastalıklarda rahatlık sağlamakla kalmaz, aynı zamanda vücudu yorgunluktan kurtarır ve dinlendirir. Çorbalar aynı zamanda sindirim sürecini de iyileştirir.

 

3 Sebze 1 Et Kuralı

 

 

 

 

Uzakdoğu mutfak kültürüne göre tükettiğiniz sebze miktarı, et miktarının 3 katı olmalıdır. Et, yüksek miktarda protein içerse de vücut için zararları da vardır. Asya diyeti 3 sebze 1 et kuralı ile sağlıklı bir denge içerir ve besin piramidinin önerdiği günlük değerleri sunar.

 

Küçük Porsiyonlar ve Chopstick

 

 

 

 

Küçük tabaklar ve çubuk kullanarak yemek yemek, daha küçük porsiyonlarda besin tüketmenizi sağlar. Chopstick ile yemek, aşırı ve hızlı yemeyi önler ve bu şekilde midede şişmenin önüne geçer. Daha yavaş yemek kan seviyesini dengede tutarak vücut sağlığına fayda sağlar.

 

Pirinç

 


 

 

Pirinç, Uzakdoğu mutfağında temel gıda maddesidir. Uzakdoğu yemek kültüründe neredeyse her yemeğin içinde pirinç vardır. Servis edilen pirinç türlerini birleştirmek, her öğünde daha fazla besin değeri almanızı sağlar. Siyah, kahverengi ve kırmızı renkli pirinçler, besin değerleri açısından daha zengindir. Bu türden pirinçlerin nişasta değeri de daha düşük olduğundan daha az kalori ve şeker almanıza yardımcı olur.

 

Deniz Ürünleri

 

 

 

 

Uzakdoğu mutfağı, size her gün deniz ürünleri yemenizi öğütler. Balığın içinde yüksek miktarda sağlıklı yağ ve ete göre çok daha kaliteli protein değerleri vardır. Uzakdoğu mutfağının sağlık sırlarından yararlanmak için siz de günlük beslenme diyetinize hafifçe kızartılmış ya da buharda pişmiş deniz ürünleri ekleyebilirsiniz.

 

Şifalı Otlar ve Baharatlar

 

 

 

 

 

Şifalı otlar ve baharatlar sadece yemeklere daha zengin aromalar kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda genel sağlığı da iyileştirir.

 

Ying ve Yang’e benzer şekilde, Uzakdoğu yemek alışkanlıkları da denge üzerine kurulmuştur. Bu sadece ne yediğinizle ilgili değil, aynı zamanda ne zaman ne kadar yediğinizle de ilgilidir. Sağlıklı yeme alışkanlıklarını fiziksel aktiviteyle birleştirmek de bu kültürün bir parçasıdır.


 


 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.